De opkomst van de cryptowereld, en de constante integratie ervan in ons dagelijks leven brengt een boel voor- en nadelen met zich mee. De nadelen worden echter voornamelijk gevoeld door gecentraliseerde financiƫle instellingen zoals banken.

De reactie van banken op de blockchain-technologie.

Dat cryptomunten concurreren met banken is reeds een feit. Banken worden bang van de bijna grenzeloze mogelijkheden die een gedecentraliseerde online wallet ons in staat stelt om te doen. Beperkingen bij kapitaalopslag en geldtransacties zorgen voor enige regulatie door banken. Met een blockchain valt de nood aan een bank weg, en dus deze regulatie ook.

Ik ben onlangs echter verschoten door een onverwacht telefoontje van mijn contactpersoon bij Fortis. Zij vertelde me dat er binnen Fortis een nieuw beleid is. Dit beleid stelt dat het gebruik van een zichtrekening als tussenrekening om transacties te doen naar cryptowallets, of het aankopen van cryptomunten verboden is. Ik was verbaasd door dit zogenaamd nieuwe beleid, en vond het zeer moeilijk om hier verdere informatie over te verkrijgen. Na enkele telefoontjes met mijn contactpersoon bij Fortis bleek dat zelfs zij mij geen verdere info hierover kon geven. Mijn ergernis blijkt tevens gedeeld te zijn door anderen. Ik heb op een forum van Fortis de ervaring en mening van anderen over deze situatie gelezen. K (Cryptomunten aankopen lukt niet meer | Community BNP Paribas Fortis, z.d.)

De poging tot regulatie werkt averechts.

Ondanks mijn verbazing komt dit nieuw beleid niet aan als een verrassing. Het lijkt me dat Fortis de toegang tot de cryptowereld probeert te belemmeren om zo deze revolutie te vermijden of uit te stellen. Volgens mij is dit een slecht idee geweest. Op deze manier verliest Fortis nog sneller klanten en dit is slecht voor het imago. Een omarming van de revolutie zou mij veel interessanter geleken hebben.

Ik zal zeker en vast geen klant van Fortis blijven door dit beleid. Ik ben teleurgesteld door deze ontwikkeling en de onduidelijkheid hierover. Er wordt zo goed als geen informatie gedeeld hierover, behalve dat het handelen in crypto via Fortis ‘niet mag’.

Jammer.

Bron:

Cryptomunten aankopen lukt niet meer | Community BNP Paribas Fortis. (z.d.). Geraadpleegd 11 april 2021, van https://nl.community.bnpparibasfortis.be/kaarten-betalingen-57/cryptomunten-aankopen-lukt-niet-meer-4473