Voor het vak ‘Basiskennis statistiek, databases en netwerkmodellering’ heb ik de cursus ‘Corporate Finance Foundations’ gevolgd op LinkedInLearning. Hier zal ik kort aanhalen wat ik hieruit geleerd heb en zal gebruiken in mijn huidige en toekomstige ondernemingen.

  1. Introductie

Financiën = wat je koopt, waar je het geld vandaan haalt om dit te kopen, en hoe je het gaat beheren eens je het gekocht hebt.

Capital pricing model (CAPM): risk free rate + (equity risk premium x beta) = expected return

2. Risk & return

Risico = onzekerheid over wat zal gebeuren in de toekomst. De kans op een slechte uitkomst.

Bèta (risico) meet het marktrisico dat niet geëlimineerd kan worden door diversificatie omdat iedereen dit risico heeft. Dit is de covariantie tussen de return van een onderneming en de returns van de markt, gedeeld door de variantie in de returns van de markt. Dit wordt gebruikt om de verwachte return van een investering te bereken. (Bp = Cov(rp,rb)/Var(rb))

De beta staat voor het effect dat een fluctuatie in de economie heeft op verkoop, waarde, etc. van een onderneming heeft.

Risk Free Rate = de verwachte return van een absolute risicovrije investering over een bepaalde tijdsperiode. (risk free rate = verwachte inflatie + de ‘time value’ van geld) -> (hoge inflatie = hoge risk free rate)

Equity Risk Premium = het verwachte extra return op een investering wanneer men investeert in hoger risico-investeringen.

3. Lange termijninvesteringen krijgen

Capital Structure: de mix tussen het verkopen van equity en het lenen van kapitaal bij een bank als kapitaalverwerving. ( deze mix heeft impact op de waarde van een onderneming)

Investment MethodPayments to lender consideredTax Deduction
LoansInterestYes
Ownerschip investmentDividendsNo
verschil in de twee kapitaalverwervingsmethodes.

Cost of Capital = de kost van het verwerven van kapitaal.

Cost of Borrowing = interest voor leningen

Cost of Equity Investment = nodige verwachte return.

Weighted average cost of capital (WACC) = de formule die berekent hoeveel het kost om geld te verwerven in een bepaalde kapitaalstructuur.

Bv. 50% debt, 50% equity: [0.5 x lender rate]+[0.5 x investment rate]

[0.5 x 5%]+ [0.5 x 16%] = 10.5%

Optimale capital structure: capital structure met de laagste WACC

Mijn mening

Hoewel er nog twee hoofdstukken zijn, dragen deze niet bij Basiskennis statistiek, databases en netwerkmodellering. Daarom zal ik ze in dit blogartikel ook niet samenvatten. Ik heb enorm veel geleerd uit deze cursus en zal de kennis die ik verworven heb inzetten in mijn SBP om de financiën te regelen.