Voor de module Basiskennis Statistiek, Databases en Netwerkmodellering kregen we de opdracht een dataproject op te starten naar keuze. Samen met Kobe Decraene ben ik aan de slag gegaan met het brainstormen naar een idee. Zo ontstond Clusterstats.

Wat is Clusterstats?

Clusterstats is een dataproject dat op een eenvoudige manier de win rate per aandeel berekent, rekening houdend met de positiegrootte. Bijgevolg kunnen traders zich focussen op het traden zelf en hoeven ze zich niet bezig te houden met eindeloze performance-berekeningen.

Dankzij Clusterstats kunnen traders efficiënt en simpel de performance aftoetsen van verschillende strategieën en setup-trades.

Verloop van de projectontwikkeling.

Kobe en ik hebben om te beginnen in Excel verschillende formules uitgeprobeerd om na te gaan welke het efficiëntst gebruikt kan worden. Hierna hebben we verschillende types grafieken uitgetest om te zoeken naar de beste om de statistieken weer te geven. Dit bleek uiteindelijk een Bar Chart te zijn in onze case.

Om de workflow van de data te visualiseren hebben we de online tool ‘Miro’ gebruikt. Hierop hebben we voor onszelf geïllustreerd van waar de verschillende data die we gebruiken in ons project komt. Vervolgens hebben we in Knime de data geplaatst en aan elkaar gelinkt.

Feedbackmoment

Nadien hebben we binnen onze klas de verschillende projecten van andere teams bekeken en feedback gegeven. De feedback die wij kregen was positief en opbouwend. We hebben hier veel uit geleerd.

Dit project diende als een prettige kennismaking met de wereld van dataverwerking en ik kijk uit naar verdere soortgelijke projecten.